dinsdag 13 maart 2007

'Minder bederf door LED-verlichting

ESCHENBACH - De Zwitserse supermarkt Migros is een proef gestart met LED-verlichting in één van zijn vestigingen. Een energiebesparing van maar liefst 80 procent is mogelijk, ook is er minder bederf bij versproducten.


De testsupermarkt is een 830 vierkante meter grote Migros in het kanton Sankt Gallen. Bijna 18.000 Golden Dragon LEDs gingen er in de plafonds en andere lichtpunten. Voor de kenners: deze technologie levert een daglicht-effect op (4.700 Kelvin) en ook koud wit licht (5.400 Kelvin).

Minder bederfVolgens Osram ervaren de medewerkers in de testwinkel deze ‘lichttemperatuur’ als positief. Ook de leveranciers zouden tevreden zijn: het licht optimaliseert de productpresentatie. Dat komt ook omdat LED’s geen UV-straling uitzenden. De lichtbronnen kunnen dus veel dichter bij verse producten geplaatst worden, zoals melk, vleeswaren, fruit en groenten. Het risico van bederf is daardoor lager. Om tot fraaie kleuren te komen, mixen de Zwitsers er wel wat groene en rode LEDs doorheen. Dit zou een erg natuurlijk gevoel geven.

Zestien jaarDe lampen voor het witte licht gaan iets langer mee dan de zonniger versie. De eerste 50.000 uur, de tweede 100.000 uur. ‘Zelfs wanneer de winkel tien uur per dag verlicht is, zes dagen per week, is de gemiddelde levensduur van een witte LED zestien jaar’, zegt Markus Vetterli van Osram Zwitserland op de website Peopleplanetprofit.be.

Minder aircoNaast dat de LED-lampen zelf veel minder energie verbruiken, zorgen ze er ook voor dat de airco in supermarkten minder werk hebben. Gewone gloeilampen zijn onrendabel, omdat ze elektrici-teit ook omzetten in warmte.

Geen opmerkingen: