maandag 5 maart 2007

Wat is LED


LED’s zijn de vervangers van gloeilampen. Gloeilampen brengen als nadeel met zich mee dat na enige tijd het gloeidraad doorbrandt. Bij LED’s is dit niet het geval omdat er geen gebruik wordt gemaakt van gloeidraad. LED staat voor Light Emitting Diode, en wordt gezien als het systeem van de toekomst.
LED’s zetten de stroom direct om in licht. Op deze manier wordt er veel minder stroom verbruikt. Bij een normale lamp moet eerst de stroomdraad gaan gloeien. Een ander voordeel is de veel langere levensduur van LED’s. Een LED kan meer dan tien jaar achter elkaar branden zonder stuk te gaan.
De voordelen van LED’s op een rijtje:
Zeer zuinig met stroom: veel licht voor weinig energie.
Extreem lange levensduur (20.000-100.000 uur)
LED’s kunnen eigenlijk niet kapot en is goed bestand tegen trillingen doordat een kwetsbare gloeidraad ontbreekt.
Kan temperatuurverschillen aan.
Met lenzen kan er ‘gespeeld’ worden met de lichtbundel uit een LED. Men kan bijvoorbeeld de bundel breder of smaller maken.
Nadelen (vooral bij 'oudere LED's):
Lage lichtopbrengst
De kleur van het licht neigt naar blauw
3 soorten LED’sInmiddels verkoopt Elfa de derde generatie LED’s:
‘Oudere’ LED’s
Weinig lichtopbrengst
Blauwe kleur van het licht
Luxeon LED’s
Veel lichtopbrengst (vergelijkbaar met krypton)
De kleur van het licht is witter
LED III (nieuwste generatie!)
Groter en verder bereik
Nog meer lichtopbrengst, en witter licht
Toepassingen van LED’s
Zaklampen
Signaalverlichting

Wat zijn gloeilampen?

Een gloeilamp bestaat uit een vacuüm getrokken of met glas gevulde glazen bol met daarin een gloeidraad, ook wel filament genoemd. Als er stroom door de gloeidraad vloeit gaat deze gloeien en licht uitzenden. Er bestaan verschillende soorten gloeilampen voor verschillende toepassingen. Dit hangt af van het soort edelgas dat eraan toegevoegd is. In het algemeen spreken we van 3 soorten gloeilampen: de ‘gewone’ (krypton) gloeilamp, de halogeen gloeilamp en de xenon gloeilamp.
Krypton gloeilamp90 tot 95 procent van de stroom die een gloeilamp gebruikt wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat maar 5 tot 10 procent van de energie daadwerkelijk wordt omgezet in licht. Een gloeilamp is dus niet erg efficiënt. Gloeilampen zijn het minst energiezuinig en hebben een brandduur van gemiddeld 1.000 uur.
Halogeen gloeilamp De halogeen lamp is een soort gloeilamp die dankzij het halogeengas extra veel licht geeft. Deze gaat ook langer mee dan een gewone gloeilamp en het verbruik voor sommige toepassingen ligt ook 30% lager. De halogeen lamp is wel duurder in aanschaf, maar onderscheidt zich van andere gloeilampen door het hoge lichtrendement en de uitstekende kleurweergave. Verder zijn de prestaties ongeveer de gehele levensduur constant en zijn halogeenlampjes vaak kleiner dan gewone gloeilampen.
Xenon gloeilampBij xenonverlichting wordt er gas ontstoken. Door gasontlading in de xenon verlichting ontstaat er een vlamboog die tot 3x meer lichtopbrengst heeft dan een gewone halogeen lamp. Na ongeveer 2.500 branduren is de lichtopbrengst nog zo’n 70%, dat is nog altijd meer dan een goede halogeenlamp.
Wat zijn de verschillen in fittingen?
Er zijn een groot aantal fittingen mogelijk aan de verschillende lampen. Hieronder de meest voorkomende:
Schroeffittingen: De bekendste zijn de kleine (E14) en de grote (E27). Daarnaast kennen we ook de Goliath-fitting (E40).
Steekfittingen: Dit betekent dat de lamp één of meerdere voeten heeft, waardoor hij in één beweging in de fitting gestoken kan worden. Deze klemt de voet(en) meestal automatisch vast, maar soms moet er geschroefd worden. Steekfittingen zijn er van heel klein tot vrij groot.
TL-fittingen: Rechte tl-buizen hebben allemaal een eigen fitting-systeem.
Bajonetfittingen: Deze fittingen worden in de lamp geduwd waardoor de pinnetjes aan de zijkant achter een opening kunnen blijven haken.
Explosieveilige (ATEX-gecertificeerde) lampen
ATEX staat voor ATmosphères EXplosives, oftewel een explosieve atmosfeer. Onder een explosieve atmosfeer wordt het volgende verstaan: een mengsel van brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels en stof, onder atmosferische omstandigheden, waarin de verbranding zich na ontsteking uitbreidt tot het gehele mengsel. Tot voor kort was er de Cenelec regelgeving. Sinds Juli 2003 echter zijn de ATEX 95 en ATEX 137 ingevoerd; richtlijnen die speciaal geschreven zijn om de aandacht te focussen op veiligheid in explosieve ruimten en die het gebruik van explosieveilige producten wettelijk verplicht stellen in dit soort ruimten.
De belangrijkste verschillen met de ‘oude’ wetgeving:
Betreft niet alleen het voorkomen maar ook het beperken van schadelijke gevolgen door een explosie.
Niet alleen van toepassing op gas-, nevel en dampontploffingsgevaar maar ook voor stofexplosies.
Deelneming aan deze certificering is internationaal verplicht, waar het in het verleden nog optioneel was.
ATEX coderingenOf een lamp wel of niet ATEX-gecertificeerd is kan men zien op de behuizing van de lamp. De certificering is er in gedrukt. Dit bestaat uit een aantal coderingen. Deze coderingen en hun betekenissen zijn de volgende:
CE: Deze code onderschrijft dat het product aan alle gestelde kwaliteitseisen van de EU voldoet.Ex: Het specifieke teken voor explosiepreventie.G, D of GD: Toepasbaar in gas (G), stof (D) of beide (GD) atmosferen. E Ex: Goedgekeurd voor gebruik in explosieve ruimten volgens de laatste gemeenschappelijke Europese eisen.E ib: Mate van bescherming.IIA, IIB of IIC: De gas groep waarbinnen het product valt. (Bij IIA is het risico op ontvlamming het kleinst,bij IIC het grootst).T1 t/m T6: Temperatuurclassificatie van de gebruikte gloeilamp. Classificatie naar de maximumtemperatuur van de oppervlakte, waarbij T1 de hoogste temperatuur heeft en T6 het laagste.
Een ATEX certificering dient te worden afgegeven door een notified body zoals KEMA of DEMKO. Indien de lamp door een niet gecertificeerd keuringsinstituut wordt beoordeeld is de zone waarin de certificering wordt toegekend, maximaal 2. Dit is de laagste beschermingsklasse.

1 opmerking:

Sarah Edward zei

Excellent post and wonderful blog, I really like this type of interesting articles keep it you.

Led Gloeilampen